Kawa – skąd jest i kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się zapewne w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i używali owoce kawowca. Niemniej jednak w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dziś, inaczej pijąc i delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele dusili owoce kawowca i wzburzali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano umyślnie w praktycznych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozprzestrzeniać się w globie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w związku z tym coraz to bardziej pożądanym trunkiem, osiągając coraz bardziej na popularności oraz przechodząc przeróżne modyfikacje, by uzyskać różne postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Obecnie większość spożywanych artykułów jest dla nas nadzwyczaj łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje gigantycznego trudu. z czego korzysta barista Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także właściwego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film