Świetna kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród licznych opcji, jakie oferuje kuchnia z Europy na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie smaki

Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne włoskie potrawy

Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają makarony w dziesiątkach rodzajów. Praktycznie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dodać do tej potrawy. jemy w restauracji Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się przejeść.

Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też canelloni, gnocchi, ravioli i szeroki wybór słodyczy – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film